Haber

Ankara’da “Ahmet Say’a Saygı Gecesi”… Fazıl Say: Babam Bu Vatan İçin, Aydınlanma İçin En Büyük Gayreti Gösterdi”

Yazı: GÜLARA SUBAŞI/ KAMERA: HAREKET Ladin DEĞER

Dünyaca ünlü piyano virtüözü Fazıl Say’ın babası Ahmet Say’ın “Ahmet Say’a Saygı Gecesi” dün gece Ankara’da düzenlendi. Fazıl Say ve Serenad Bağcan’ın konser verdiği program Ankaralılardan büyük ilgi gördü. Fazıl Say, “Babam gerçekten bu ülke için, aydınlanma için en büyük emeği gösterdi. Çocukluğumda babamın günde 15 saat çalıştığı günler vardı. Bir edebiyat öğretmeni ve bir devrimci olarak bu görevini sürdürdüğünü düşünüyorum. Nazım Hikmet’e söz veriyorum.”

Dünyaca ünlü piyano virtüözü Fazıl Say, geçen yıl vefat eden babası müzik yazarı Ahmet Say’ın 88’inci doğum günü dolayısıyla özel bir saygı gecesi düzenledi. “Ahmet Say’a Saygı Gecesi” adı verilen etkinlik, dün akşam Ankara MEB Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Ücretsiz olan etkinliğe yoğun bir kalabalık katıldı.

Etkinlikte yönetmenliğini Taner Alp’in yaptığı, Levent Üzümcü’nün seslendirdiği Ahmet Say belgeseli ilk kez izleyiciyle buluştu. Konuşmacılar şair Ahmet Telli ve yazar Fahri Özdemir, Yekta Kopan’ın sunumuyla sahnede Ahmet Say’ı anlattı. Yazar Aydın Çubukçu’nun video mesajı izlendi.

AHMET TELLİ: “BİZE YAŞANACAK BİR HAYAT UFKUSUNU SUNDU”

Şair Ahmet Telli şunları söyledi:

“Onunla baş başa vakit geçirip anılar biriktirmek çok güzel. Ama anılar sadece birlikte geçirilen anlardan ibaret değil. Yaratılan kültürle, yaratıcıyla anıldığında da sıcak anılar oluşuyor. Ahmet Say’la 47 yıl önce tanıştım. Bu süreçte dostluğumuza güvenerek Ahmet Say’a birkaç anı biriktirdim. Bir dakika söz istiyorum. Ahmet Say’ın hayatı yaşadığı zamanla sınırlı değil. Bize yaşanacak hayatların ufkunu verdi. Ahmet Say’da sanat anlayışı siyasette ve gündelik hayatta da uygulanıyor. Hal böyle olunca liberallere göre mahallenin uyumsuz, inatçı, yaramaz çocuğu oluyor. Evet, hayatı boyunca o tarz bir çocuk olarak kaldı.”

AYDIN ​​ÇUBUKÇU: “DEVRİMCİYİZ”

Yazar Aydın Çubukçu şu mesajı aktardı:

“O bir devrimciydi. Onun en değerli eseri benim gözümde her zaman ‘Müzik Ansiklopedisi’ olarak görülmüştür. Çünkü ansiklopedi, aydınlatıcıların insanlığa vermiş olduğu bir sembol ve değerli bir eserdir. Çok önemli düşünürler ve yazarlar tarafından yazılmıştır. Diderot liderliğinde ve bu çalışmanın en önemli amacı bilgiyi işlevsel hale getirmektir.”

FAHRİ ÖZDEMİR: “SENİ ÇOK ÖZLEDİK. AHMET’İN DEĞERİNİ YENİDEN BİLMEK İSTİYORUM”

Yazar Fahri Özdemir şu ifadeleri kullandı:

“Çok özel bir insandı. Aydın Çubukçu’nun dediği gibi onu çok özlüyoruz. Son zamanlarda, özellikle de son 4-5 yıldır çok birlikteyiz. Kaybettiğimde sol yanım tökezledi. Tabii bir de var. bir sorumluluktur, eserleri, eserleri size ulaşıyor. Umarım Ahmet Ağabey’in kıymetini daha iyi anlarız. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum.”

Konuşmacıların ardından Kopan, Ahmet Say’ın oğlu piyanist ve besteci Fazıl Say’ı sahneye davet etti. Fazıl Say, babasına sahnede “Kara Toprak” ve “Babam Ahmet Say” bestelerini seslendirdi.

FAZİL Dİ: “BABAM BU ÜLKE İÇİN, AYDINLANMA İÇİN EN BÜYÜK İŞİ GÖSTERDİ”

Bestelerini seslendirdikten sonra konuşan Say, şu ifadeleri kullandı:

“17.30-18.00 gibi buraya geldim ve konserin başlamasına saatler kala salonun dışı tamamen insanlarla doldu. Bu durum hepimizi çok duygulandırdı. Bizden büyük alkış. Türkiye’den şarkılar geldi. Ahmet Say’ın evinden, bazıları çok popüler ve meşhur olmuş, bazıları çok yeni şarkılar kulaklarınıza. Nazım Hikmet’le başlıyoruz. Nazım Orotoryo’yu 20’li yaşlarımdayken bestelemiştim. Bir gençlik şaheseri oluştu. Ve babamın Çoğunlukla gururla takip ettiği Nazım Orotoryo’nun tüm performansları içindi. Gurur duyduğu bir şeydi. Babam gerçekten bu ülke için, aydınlanma için en büyük emeği gösterdi. Babamın günde 15 saat çalıştığı günler vardı. Çocukluğumda edebiyat öğretmeni ve bir devrimci olarak Nazım Hikmet’e verdiği sözü tuttuğunu düşünüyorum.”

Programın devamında sahneye gelen Serenad Bağcan, gecenin seçkin müziklerini Fazıl Say’ın piyanosu eşliğinde seslendirdi. İkili, ilk olarak Nazım Hikmet’in “Ülkem” şarkısını seslendirdi. Ardından Fazıl Say’ın yakında çıkacak dizisinden “Akılla Konuştum/Ömer Hayyam”, “Dört Mevsim/Cemal Süreya”, “Düşerim/Metin Altıok” ve “Geri Sorma/Gülten Akın” bölümleri izlenecek. -Yayınlanan “Dünya Ana” albümü sahnelendi. Bağcan ve Say geceyi ‘İnsan İnsan’ modülüyle tamamladı.

Etkinliğe, İşçi Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ve İşçi Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da katıldı. Çok sayıda akademisyen, bilim insanı, aydın ve sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte salonu dolduran kalabalık, boş koltuk kalmayınca merdivenlere oturarak etkinliği izledi. Program sonunda Fazıl Say ve Serenad Bağcan’ı izleyenler alkışladı.

habereskipazar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu